Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sklepowe za drogie? Przygotowywane ''tradycyjną'' metodą zbyt trudne? Mam dla Was wyjście idealne! Domowe ciasto filo.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 80
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 80
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto, będzie ono nieco luźniejsze niż to na pierogi. Jeżeli bezie się kleiło, należy dosypać odrobinę mąki. Ja, aby wykonać ciasto 6 -płatowe podzieliłam je wstępnie na 3 części. Wszystkie rozwałkowałam na prostokąty mniej więcej tych samych wymiarów i na grubość ciasta na pierogi, może nieco cieniej.Pierwszy placek posmarowałam 2-3 łyżkami oleju (lub klarowanym masłem) i posypałam za pomocą sitka cienka pierzynką mąki ziemniaczanej. Generalnie lepiej dać nieco więcej oleju niż mąki. Położyłam na pierwszym placku drugi i powtórzyłam.
Ciasto ostrożnie rozwałkowałam, przecięłam symetrycznie na pół, raz jeszcze posmarowałam olejem i oprószyłam mąką. Ciasto docelowo rozwałkowałam dosyć cienko. Tak jak na zdjęciu widzicie.Z tak przygotowanego ciasta można przygotowywać ''drożdżówki'' (u mnie z serem i brzoskwinią), balkavę, ale równie dobrze sprawdzi się w daniach wytrawnych. Smacznego!