Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Fiona

Ciasto Fiona

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 714

Dodano: 03.05.2018

Odsłon: 590

Ciasto Fiona

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1½ łyżki budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • Masa budyniowa:
  • 900 ml soku Kubuś (marchew-malina)
  • 3 budynie malinowe
  • Malinowa pianka:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 galaretki malinowe
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania Delicji malinowych
  • 2 galaretki malinowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Biszkopt

    Białka wybijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo biały cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy do momentu, aż piana będzie błyszcząca,a cukier całkowicie rozpuszczony. Na koniec dodajemy żółtko, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy łyżki lub szpatułki do całkowitego połączenia się składników.
    Tak przygotowany biszkopt przekładamy do blachy o wymiarach 20 x 28, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

    Masa budyniowa

    Do rondelka przelewamy 750 ml soku i podgrzewamy. Resztę soku przelewamy do kubeczka dodajemy budynie malinowe i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Gorący budyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia. Na zastygniętym wierzchu układamy delicje.

    Malinowa pianka

    Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy pomalutku zimną galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i odstawiamy do lodówki do momentu, aż pianka zastygnie.
    Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Ciasto najlepiej chłodzić w lodówce całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze zastygły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń