Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto francuskie ze szpinakiem i jajkami

Ciasto francuskie ze szpinakiem i jajkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Ciasto francuskie ze szpinakiem i jajkami"

Składniki

  • 8 jaj przepiórczych
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag liści szpinaku
  • cebula dymka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mieszanki nasion (słonecznik i dynia)
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka posiekanej bazylii
  • 30 dag ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz
  • jajko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Szpinak umyj i osusz. Dymkę pokrój w plasterki.

  2. W głębokiej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, czosnek i dymkę. Wsyp ziarenka słonecznika i dyni, dodaj szpinak i wlej śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 10 minut na wolnym ogniu. Gotową mieszankę dopraw posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Wystudzony farsz szpinakowy wyłóż na środek wcześniej przygotowanego ciasta (patrz poniżej) i ułóż na nim ugotowane jajka. Rogi ciasta zbierz do środka i lekko zwiń (aby farsz nie wydostał się na zewnątrz). Następnie włóż do wysmarowanej tłuszczem formy, zawinięciem w dół. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze do 170° C przez około 20 minut.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń