Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Franklina

Ciasto Franklina

Autor:

Przepisów i artykułów: 2103 Ocena: 11667

Dodano:

Odsłon: 973

Przepis dostałam od babci, placek wyszedł wspaniale, jest smaczny i delikatny w smaku.

Składniki

  • Składniki:
  • Szpinak mrożony 45 dag
  • Cukier 1/3 szklanki
  • Jajka 3 szt.
  • Olej 1/3 szklanki
  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • Śnieżka 2 torebki
  • Galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • Mleko 400 ml
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć. Jajka ubić z cukrem i olejem. Następnie dodawać powoli mąkę, proszek do pieczenia dalej ubijać. Na koniec dodać szpinak, dokładnie wymieszać łyżką, przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- stopni i piec prze około 45 minut. Po upieczeniu, placek ostudzić, ściąć górę , pokruszyć na talerzyk i odstawić. Galaretkę zalać ¾ szklanki wrzącej wody, wymieszać i odstawić. W między czasie ubić śnieżkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Lekko tężejącą galaretkę wlać do ubitej śnieżki, razem ubić, przelać na placek i posypać zieloną kruszonką i wstawić do lodówki do schłodzenia i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń