Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto gruszkowe bez jajek

Ciasto gruszkowe bez jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2082 Ocena: 11393

Dodano:

Odsłon: 326

To ciasto z lodami smakuje wybornie, jest bardzo proste w wykonaniu a efekt zaskakujący.

Składniki

  • Składniki:
  • Mąka krupczatka 3 szklanki
  • Margaryna ½ kostki
  • Masło ½ kostki
  • Cukier 5 łyżek
  • Wrząca woda 5 łyżek
  • Szczypta soli
  • Gruszki 1 kg
  • Cukier puder do posypki
  • Tłuszcz do formy
  • Mak lub bułka tarta do formy
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę przesiać, posiekać z margaryną i masłem, posolić, dodać cukier, zalać wrzącą wodą i dokładnie wyrobić ciasto. Następnie wyłożyć na stolnice wysypaną mąką, jeszcze raz posiekać nożem, ciasto scalić rękami i wstawić do lodówki na 20 minut. Gruszki w między czasie umyć, obrać, pokroić, usunąć nasiona . Na przygotowaną formę wyłożyć połowę ciasta skubiąc rękami. Na to ciasto wyłożyć gruszki, lekko pocukrować i nałożyć w taki sam sposób drugą połowę ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło z dowolnymi lodami. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń