Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto gruszkowe z kruszonką jak u babci

Ciasto gruszkowe z kruszonką jak u babci

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11043

Dodano:

Odsłon: 7

Smaczny pomysł na "Ciasto gruszkowe z kruszonką jak u babci"

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia; 6 gruszek
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny; 3/4 l mleka
  • 2 opak. budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • dodatkowo: cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. na ciasto zagniatam i dzielę na połowę. Jedną wykładam dno foremki z papierem do pieczenia.

  2. Gruszki obieram, kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny, duszę kilka min. z cukrem i 3/4 szkl. wody. Jeden budyń łączę z 1/3 szkl. wody, wlewam do gruszek, gotuję. Osobno gotuję 2 budynie z mlekiem i cukrem.

  3. Na ciasto wykładam ciepły budyń gruszkowy, a na to waniliowy. Na wierzch ścieram resztę ciasta. Piekę w temp. 200oC 30-40 min.

  4. 80 min • Porcja 210 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12-14 porcji.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń