Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 106
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 438
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32601
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 71
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 101
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 106
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 438
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32601
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 71
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 101
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy tortownicę, czyli: smarujemy ją tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Teraz czas na... Ciasto kruche: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy masło, siekamy szerokim nożem. Dodajemy cukier puder oraz żółtka. Zarabiamy ciasto opuszkami palców, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folie aluminiową i wkładamy na 15 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim spód i boki tortownicy. Ciasto pieczemy 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, po tym czasie odstawiamy do wystudzenia.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, aby zapobiec ich ściemnieniu. Teraz czas przygotować ciasto migdałowe. Całe jajka (4 szt) ubijamy z cukrem tak, aby powstała gęsta,puszysta masa. Oddzielnie ucieramy masło z żółtkiem. Gdy obie masy są już odpowiednio przygotowane, musimy je połączyć. Robimy to w następujący sposób: Masę jajeczną dodajemy porcjami do masy maślanej i powoli, przy pomocy miksera, ucieramy , aby masy dobrze się połączyły. Następnie wsypujemy dwa rodzaje mąki, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto nadal ucieramy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do masy dodajemy posiekane migdały i utartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Powoli zbliżamy się do końca pracy. :)) Ciasto kruche jest już schłodzone, więc układamy na nim połówki gruszek, które wcześniej wypełniliśmy wiśniami. Wiśnie wkładamy w miejsce, które powstało po usunięciu gniazda nasiennego. Owoce na cieście układamy stroną wypukłą do góry, zalewamy ciastem migdałowym. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 60 minut. Smacznego.