Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowe bez miksera

Ciasto jabłkowe bez miksera

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 4069

Dodano:

Odsłon: 19199

Szybkie i smaczne ciasto, którego przygotowanie nie wymaga użycia miksera. Smakiem przypomina szarlotkę, jednak dzięki mascarpone ciasto ma specyficzny zapach i smak.

Składniki

  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Mascarpone 250 gram
  • Margaryna 200 gram
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Cynamon
  • Jabłka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło i mascarpone. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części – jedną mniejszą, drugą większa.

  2. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę (ok. 20x25 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch tego ciasta układamy pokrojone jabłka (w połówki lub ćwiartki – wedle gustu). Posypujemy je obficie cynamonem oraz odrobiną cukru wanilinowego. Na wierzch kładziemy mniejszą część ciasta (rozwałkowaną lub stratą na tarce).

  3. Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut (aż będzie złociste) w temperaturze 175 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 10 lutego 2016 Boskie <3 z pewnością zrobię, bo uwielbiam ciacha z jabłkami <3 Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń