Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i smaczne ciasto, którego przygotowanie nie wymaga użycia miksera. Smakiem przypomina szarlotkę, jednak dzięki mascarpone ciasto ma specyficzny zapach i smak.
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 105
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 765
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 855
Polecam.
Odsłon: 601
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 105
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 765
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 855
Polecam.
Odsłon: 601
Składniki
W misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło i mascarpone. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części – jedną mniejszą, drugą większa.
Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę (ok. 20x25 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch tego ciasta układamy pokrojone jabłka (w połówki lub ćwiartki – wedle gustu). Posypujemy je obficie cynamonem oraz odrobiną cukru wanilinowego. Na wierzch kładziemy mniejszą część ciasta (rozwałkowaną lub stratą na tarce).
Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut (aż będzie złociste) w temperaturze 175 stopni.