Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto jabłkowe bez pieczenia"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 625
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1832
Polecam.
Odsłon: 5671
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 625
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1832
Polecam.
Odsłon: 5671
Składniki
Herbatniki pokrusz na drobno i wsyp do miski. Dodaj miękkie masło, migdały, 2 łyżki cukru pudru i zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę. W dużej misie ubij śmietanę kremówkę. Dodaj serek mascarpone, pozostały cukier puder i sok z cytryny (2 łyżki odłóż). wymieszaj na krem.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie i poczekaj, aż nasiąknie. Podziel ją na pół. Jedną część lekko podgrzej w rondelku, dodając 50 ml soku jabłkowego. Mieszaj powoli, aż się rozpuści, i połącz ją z kremem śmietanowym. Gotowy krem rozsmaruj na cieście w formie i odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Jabłka umyj, wyjmij pestki, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z 2 łyżkami soku z cytryny i wyłóż na tort. Pozostałą żelatynę przygotuj w reszcie soku jabłkowego. Zalej nią jabłka na cieście i wstaw całość do lodówki do stężenia. Boki tortu posmaruj bitą śmietaną i posyp migdałami. Przed podaniem pokrój.
Czas przygotowania: 55 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 375 kcal.Źródło: Na żywo