Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 135

Dodano:

Odsłon: 2503

Bardzo smaczne ciasto i proste w przygotowaniu :)

Składniki

  • Ciasto jabłkowe:
  • 1kg jabłek
  • 4 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 dag drożdży
  • 3 łyzki śmietany
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki byłki tartej
  • szczypta soli
  • Biszkopt orzechowy ( składniki na 1 biszkopt a potrzebujemy 2 biszkopty orzechowe )
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1\\\\2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa :
  • 1\\\\2 l mleka , 2 budynie waniliowe , 25 dag masła , cukier do smaku
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto jabłkowe :

    Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką , dodać żółtka, szczyptę soli , śmietanę , rozrzedzone drożdże .
    Zarobić ciasto. podzielić na 2 części . Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę , rozprowadzić utarte na tarce jabłka , posypać cynamonem i bułka tartą. Przykryć drugą częścią ciasta. Upiec.

    Biszkopty orzechowe :

    Białka ubić na sztywno , dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp 180 stopni ok 30 minut.

    Masa:

    Z mleka , cukru , budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć , dodać przestudzony budyń.

  2. Przełożenie ciasta :

    Biszkopt orzechowy - polowa masy- ciasto jabłkowe- druga połowa masy- biszkopt orzechowy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń