Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowo - orzechowe

Ciasto jabłkowo - orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 917 Ocena: 22963

Dodano:

Odsłon: 56545

Propozycja na smakowite, delikatne i puszyste ciasto jabłkowe z kawałkami orzechów włoskich. Każdy kawałek tego ciasta przeplata słodki smak owoców z orzechową wyrazistością, a w dodatku rozpieszcza nasze kubki smakowe cynamonową nutą.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 5 jabłek
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.

  2. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dolewamy kolejno olej oraz jogurt naturalny i ponownie miksujemy.

    Do powstałej masy dodajemy starte jabłka, a następnie dokładnie mieszamy całość łyżką.

  3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekane orzechy.

    Suche składniki dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do nich mokrą masę z jabłkami i ponownie mieszamy.

  4. Powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.

    Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MojaKuchaniaTwojeSmaki 02 sierpnia 2015 uwielbiam orzechy w cieście :) super przepis, na pewno wypróbuje :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakerowiczka 31 lipca 2015 witam, czy jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej?
I czy jak dodajemy suche składniki do mokrych to miksujemy czy tylko mieszamy łyżką?
pozdrawiam
Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Angelikac77 30 lipca 2015 Chcialam sie zapytac czy zamiast cukru trzcinowego mozna uzyc normalnego cukru. .. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LeiaOrgana 30 lipca 2015 Znam to ciasto pod nazwą 'wiewiórka' :) Pora odświeżyc przepis ;) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 26 lipca 2015 bardzo lubimy takie wilgotne ciasta i w dodatku bez kremu, gdybyś jeszcze dodała wymiar blaszki, pozdrawiam :))) Odpowiedzi: 1 ▼

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń