Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Jakubka

Ciasto Jakubka

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2895

Dodano:

Odsłon: 276

Jest to skrócona wersja Ciasta Jakuba.

Składniki

  • CIASTO:
  • -250 g. masła -6 żółtek -1/2 szklanki cukru pudru
  • -3 szklanki mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 szklanka gęstej śmietany
  • PIANA do 1 blaszki: -6 białek
  • -1/2 szklanki cukru -3 kisiele cytrynowe albo wiśniowe
  • -1 słoik drążonych wiśni
  • PIANKA JABŁKOWA:
  • -1 kg. jabłek -1/2 szklanki soku z wiśni
  • -1/2 szklanki cukru -2 galaretki agrestowe, albo innej
  • ESY-FLORESY:
  • -1/2 gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem, masłem a potem śmietaną.Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść.Podzielić na dwie części. Rozklepać na dwie blachy 30x40 cm.wyłożone z papierem do pieczenia.

  2. Jedną włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w 175*ok.20-25 min.

  3. II blaszka z pianą- Białka ubić z solą, potem cukrem.Domieszać przesiane kisiele.Wyłożyć na drugie surowe ciasto. Na górę poukładać odsączone owoce.

  4. Piec ok.30 min. w 175*

  5. Jabłka podsmażyć z sokiem i cukrem.Odstawić i zaraz wsypać suche galaretki,wymieszać.Odstawić do tężenia.Wylać na placek bez bezy.

    Przykryć plackiem z bezą.

  6. Górę oblać(za nitką) roztopioną na parze czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń