Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ''Jamajka''

Ciasto ''Jamajka''

Autor: kuchniakolorublond

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 396

Dodano: 01.10.2017

Odsłon: 14235

Dziś przepis na dość znane (jak sądzę) ciasto, bardzo łatwe w przygotowaniu i wyglądające efektownie. Sprawia wrażenie skomplikowanego i wymagającego stania nad nim ładnych paru godzin, lecz jest bajecznie proste i do tego bardzo smaczne! Choć kojarzy się z latem, jest świetne na każdą porę roku! :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 dużych lub 7 mniejszych jajek
  • 1 szklankę cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej jasnej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao/karobu
  • Krem:
  • 500ml śmietanki 30-36%
  • 500g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Do nasączenia:
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 5 łyżeczek cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • kilka jak najprostszych bananów
  • kilka kostek startej, mlecznej czekolady do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, po czym dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy spulchnione żółtka, obie mąki, wodę i kakao/karob. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony studzimy i przekrajamy na dwie części.
    Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy, aż zacznie tężeć.

  2. Przygotowujemy poncz do nasączenia: w gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, lekko studzimy i dodajemy sok z cytryny. Nasączamy jedną połowę biszkoptu, zwracając szczególną uwagę na brzegi ciasta.
    Banany obieramy i przecinamy na pół. Układamy na jednej z połówek biszkopta, w miarę ściśle i szczelnie - w razie potrzeby dosztukowujemy z innego banana ;) Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia.

  3. Kiedy galaretka ładnie nam stężeje (nie powinno to zająć dłużej jak 2h) ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Do ubitej dodajemy mascarpone, miksujemy i dodajemy cukier puder. Znowu miksujemy. W razie potrzeby dosładzamy.
    Około 2/3 śmietankowego kremu wykładamy na galaretkę i równamy.
    Nasączamy ponczem drugą połówkę biszkoptu i przykrywamy warstwę śmietanową (ponczem do śmietany). Resztę kremu wykładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy. Posypujemy startą mleczną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
    Ciasto nie jest pracochłonne, choć jego zrobienie trochę trwa. Ale sami przekonacie się, że warto :))


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń