Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Ciasto jogurtowe"

Składniki

  • Na 10 dag miękkiego mielonego twarogu (tłustego)
  • 9 dag drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • sól
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • tarta bułka do posypania
  • 20 dag jeżyn
  • olej i mąka do przygotowania formy Na masę i do dekoracji: 20 dag kwaśnej śmietany (tłustej)
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki budyniu waniliowego w proszku Na krokant i do dekoracji: 8 dag migdałów bez skórki
  • 6-8 dag drobnego cukru
  • 10 dag jeżyn
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wyrób gładkie ciasto z twarogu, cukru wanilinowego i zwykłego, szczypty soli, jajek, oleju, mleka oraz mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. W tortownicy nasmarowanej olejem i wysypanej mąką rozsmaruj ciasto. Posyp je jeszcze tartą bułką i ułóż na wierzchu oczyszczone jeżyny.

  2. Wymieszaj kwaśną śmietanę z jajkami, cukrem i budyniem w proszku. Masę śmietanową wylej na jeżyny w tortownicy. Ciasto wstaw do rozgrzanego (do temp 200°C) piekarnika. Piecz 40-50 minut.

  3. Migdały bez skórki posiekaj i upraż w piekarniku lub na suchej patelni. Przygotuj krokant. Skarmelizuj cukier na patelni, dodaj uprażone migdały i odstaw do stężenia. Następnie połam krokant na kawałki. Razem z jeżynami udekoruj nim ciasto.

  4. 85 minut, Porcja: 330 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń