Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3015

Dodano:

Odsłon: 20150

Przepis od mojej serdecznej przyjaciółki. Miłe zaskoczenie:)

Składniki

  • Kruszonka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 200g masła
  • 5 żółtek
  • Masa jogurtowa
  • 2 gęste jogurty brzoskwiniowe po 500g każdy
  • pół szklanki cukru.
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200dkg wiórków kokosowych
  • piana z 5 białek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kruszonka - połączyć wszystkie składniki kruszonki. Nie ugniatać, ma być sypka. Odstawić do lodówki na ok.15-30 minut. Potem podzielić kruszonkę na dwie części. Jedną część wyłożyć na dno formy (mała tortownica).

  2. Teraz masa:) Wszystkie składniki masy wymieszać. Nie trzeba ubijać (z wyjątkiem piany oczywiście;) ). Masę wylać na wyłożoną na dnie formy kruszonkę. Na wierzch wysypać resztę kruszonki.

  3. Piec w temp.160 stopni 50-60 minut. Uważać na kruszonkę, żeby nie przypaliła się;) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdola 26 czerwca 2012 uwielbiam zakalce a bardzo rzadko mi wychodza dletego też napewno przepis wyprobuje ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 04 stycznia 2012 u mnie tez wyszło pyszne , polecam i dziekuję za przepis ( zresztą kolejny świetny przepis od Ciebie amidallo)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ladydi_2011 22 października 2011 Wczoraj testowałam ciasto-muszę przyznać,że ciasto wyszło wg.przepisu i jest na prawdę dobre-POLECAM!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 26 września 2011 Szybkie w wykonaniu ciasto, składniki starczają na dużą blachę, przypominające "sernik bez sera" (na śmietanie), choć myślałam, że będzie bardziej czuć w smaku dodany jogurt brzoskwiniowy. Moim zdaniem ciasto zyskuje po 2 dniach, bo kruszonka wilgotnieje. Mi świeżo po upieczeniu wydało się nieco suche, więc przekroiłam je na pół i dodałam pokrojone brzoskwinie ugotowane na soku i budyniu. Myślę, że z brzoskwiniami jest jeszcze lepsze (dodanymi do masy lub po upieczeniu). Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 25 września 2011 Tak, można. Zagęści się jeszcze bardziej. Na pewno nie zaszkodzi to temu plackowi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 września 2011 Ok, dziękuję za szybką odpowiedź, będę takiego szukać :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 21 września 2011 Tak, kupiłam właśnie taki duży jogurt Danone brzoskwiniowy i miał 500g

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 września 2011 Mam pytanie o ilość jogurtu: standardowo duże jogurty mają od 330 do 400g (w zależności od firmy). Czy takich używałaś czy dokładnie 2 x 500g czyli 1000g ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 19 września 2011 masz rację, ja mam taką tortownicę kwadratową i ona rzeczywiście jest ciut większa od tej zwykłej małej blaszki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń