Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z białym serem.

Ciasto jogurtowe z białym serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 739

Dodano:

Odsłon: 5005

Uwielbiam takie ciasta, proste i szybkie do wykonania, a do tego niedrogie. Można je przygotować dla niespodziewanych gości lub tak po prostu na podwieczorek. A takie składniki najczęściej mamy w kuchni. Można je podać z filiżanką kawy, herbaty, kubkiem kakao czy mleka, co kto lubi. Dodam, że połączenia ser białego z wiórkami kokosowymi jest wspaniałe. Zapraszam :)

Składniki

  • Ser:
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajko
  • 4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 100 ml oleju
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masa serowa: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

  2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

  3. Do pieczenia: Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto kupkami wykładamy masę serową.

  4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

  5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21cm.
    Ciasto można pokroić na około 12 dużych kawałków.
    Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń