Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z gruszką i czekoladą

Ciasto jogurtowe z gruszką i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1979

Dodano:

Odsłon: 138

Smaczne i łatwe ciasto. Zjedzone błyskawicznie tuż po wystudzeniu.

Składniki

  • 50 dag mąki orkiszowej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szk. cukru trzcinowego
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
  • 1 aromat śmietankowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 duża gruszka lub 2 mniejsze
  • 1 czekolada gorzka 60% lub 70 % kakao
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać jajka, aromat śmietankowy, jogurt i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać pałką do ciasta. 2/3 czekolady pokroić na kawałki i wmieszać do ciasta.

  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Połowę ciasta przełożyć do foremki. Ułożyć na nim
    pokrojoną gruszkę i przykryć resztą ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut. Gorące ciasto posypać resztką startej na tarce czekolady i włożyć jeszcze raz do ciepłego (ale już wyłączonego) piekarnika. Czekolada częściowo się rozpuści. Utworzy w ten sposób coś w rodzaju polewy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 02 czerwca Pyszne to ciacho, ja bardzo lubię jak jest czekoladowe i wilgotne ;-d Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń