Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z gruszkami i czekoladową polewą.

Ciasto jogurtowe z gruszkami i czekoladową polewą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 646 Ocena: 12018

Dodano:

Odsłon: 556

Miało być sypane cukrem pudrem,ale z polewą rozpływającą się po cieście jest o niebo lepsze. Ciasto jest pysznie nasączone ,tylko zajadać.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • mąka 4,5 szkl.
  • margaryna Kasia
  • pr.do pieczenia 3 łyżeczki kopiate
  • kisiel cytrynowy 2 op.
  • cukier 1 szkl.
  • jogurt naturalny 730ml
  • olejek waniliowy
  • jajka 5 szt
  • gruszki 1.20kg
  • NA POLEWĘ
  • kakao 2 kopiate łyżki
  • cukier 10 łyżek
  • masło 1/4 kostki
  • gorąca woda 4 łyżki
  • spirytus 20ml ,opcjonalnie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem na puch.Margarynę rozpuścić i wystudzić.

    Do jajek dodać mąkę,proszek do pieczenia,olejek,kisiele,jogurty,wlać margarynę i wszystko zmiksować na gładką masę.

    Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki wybierając środki.

    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównać i ułożyć ćwiartki gruszek.

    Dać do nagrzanego piekarnika i piec ponad godz.w 190st.góra -dół do złotego koloru.

    Ciasto wystudzić i zrobić polewę.

    Cukier,kakao,masło i wodę rozpuścić do gładkiej masy.
    Lekko przestudzić dodać spirytus i rozlać po cieście.

    .

  2. Dać do lodówki,by polewa trochę stężała ,nie wylała się cała z ciasta.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń