Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 981

Dodano:

Odsłon: 6372

Jedno z najszybszych i najsmaczniejszych ciast jakie znam. Lekkie, puszyste, wilgotne i bardzo uniwersalne, można je upiec z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi. U mnie dzisiaj z jabłkami, ale już z niecierpliwością czekam na truskawki, jagody czy maliny pachnące latem i słońcem. Spróbujcie, gwarantuję, że później już tylko będziecie wymieniać owoce.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki (200 g) mąki
  • 0,75 szklanki (150 g) cukru
  • 1 (16 g) cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki (125 ml) oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki (125 ml) gestego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1 duże jabłko (lub inne owoce)
  • cukier puder
  • 1 łyżeczka masła + łyżka mąki do przygotowania formy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

    2) Zmniejszyć obroty miksera i do ubitych białek dodawać pojedynczo żółtka, partiami cukier, cukier waniliowy, olej i na końcu jogurt.

    3) Do przygotowanej masy, łyżką delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

    4) Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej maką (zamiast tego można wyłożyć papierem do pieczenia).

    5) Piec 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    6) Po upieczeniu ciasto ostudzić i obficie oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń