Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z truskawkami i czereśniami - wysokie i wilgotne:)

Ciasto jogurtowe z truskawkami i czereśniami - wysokie i wilgotne:)

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8591

Dodano:

Odsłon: 18931

Wiosna i lato to czas kiedy testuję kolejne ciasta z owocami:) Królują zdecydowanie truskawki i czereśnie, które od kilku tygodni są dostępne, tanie i przede wszystkim smaczne. Dziś zapraszam na mocno wyrośnięte, jogurtowe ciasto.

Składniki

  • Składniki suche:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ...
  • Składniki mokre + cukier:
  • 2 jajka M
  • 400ml jogurtu naturalnego
  • 150ml oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • ...
  • Owoce:
  • 250g truskawek
  • 250g czereśni
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki suche i mokre wraz z cukrem mieszamy w osobnych miskach. Z truskawek usuwamy szypułki, z czereśni pestki.

  2. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste. Ciasto wylewamy do tortownicy ( u mnie 21 cm, ale może być większa), na wierzch układamy owoce delikatnie dociskając.

  3. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1h. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń