Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z wiśniami

Ciasto jogurtowe z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3927

Dodano:

Odsłon: 587

Ciasto z dwoma biszkoptami z masą serową i kremem jogurtowym.Ciasto z galaretką wiśniową i wiśniami. Ciasto imprezowe,delikatne,winne i bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT CYTRYNOWY:
  • -5 jajek -3/4 szklanki cukru -2 cytrynowe budynie
  • -2 łyżki mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1 budyń czekoladowy
  • -2 łyżki mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA-GOTOWANA:
  • -125 g. masła -400 g. sera naturalnego,śmietankowego
  • -100 g. cukru -3 żółtka -1 biały budyń -1/2 szklanki mleka
  • GALARETKA:
  • -1 l. wody -3 galaretki wiśniowe -1 słoik drylowanych wiśni
  • KREM JOGURTOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -1 l. jogurtu greckiego -25 g.żelatyny -1/2 szklanki wody
  • ESY-FLORESY: -100 g. gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
    Drugi upiec tak samo i w takiej samej blaszce.

  2. masa serowa-Masło roztopić w garnku. Ser zmiksować z żółtkami i cukrem, dodać do masła. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając.Budynie rozmieszać z mlekiem i wlać do sera. Mieszać parę minut aż zacznie pyrkać,do zgęstnienia.Masę gorącą wyłożyć na placek i odstawić do wystygnięcia.

  3. galaretka-Wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia.Wiśnie odsączyć i ułożyć kupkami na masie serowej. Zalać tężejącymi galaretkami i schłodzić.Sok zostawić do nasączenia biszkoptu.
    (Ja tutaj powkładałam wiśnie do jednakowych pojemniczków i zalałam częścią galaretki.Potem zastygnięte kupki ułożyłam na placku i zalałam resztą galaretki. )

  4. Ułożyć ciemny biszkopt i mocno nasączyć, prawie całym sokiem. Lekko docisnąć do samej galaretki jednak wiśni nie przyklepywać.

  5. krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć na biszkopt.

  6. esy-floresy-Czekoladę rozpuścić nad parą, przelać do rożka papierowego i polać ,,za nitką,,górę ciasta. Ciasto schłodzić, przynajmniej całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 lipca Twoje wszystkie ciacha wygladaja dziesiec razy lepiej niz w najlepszych cukierniach!!! Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń