Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z wiśniami i białą czekoladą

Ciasto jogurtowe z wiśniami i białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 6035

Dodano:

Odsłon: 4034

Sezon na wiśnie w pełni więc nie mogło sięobyć bez ciasta z wiśniami,postawiłam na moje ulubione jogurtowe,ostatnio było z truskawkami i cukrem pudrem,tym razem z wiśniami,jagodami i polewą z białej czekolady-pychotka,proste ,tanie,szybkie do zrobienia i mega wilgotne-uwielbiam takie ciasta,owoców możecie użyć tak naprawdę jakich chcecie-zawsze będzie pysznie-polecam....

Składniki

  • ok. 250g wiśni wydrelowanych (ja dodałam jeszcze 3 łyżki jagód)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g)
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 100 ml oleju
  • 330 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego!
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.
    Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (przez kilka minut). Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt, sok z cytryny, delikatnym strumieniem wlać olej, a następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką drewnianą delikatnie.
    Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z owoców podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca).
    Wiśnie ułożyć na wierzchu ciasta,ja jeszcze posypałam jagodami(a że wiśnie i jagody były świeże nie ze słoika to w miseczce posypałam je łyżką cukru i wymieszałam - przed samym ułożeniem na ciasto).
    Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 40-45 minut (do czasu tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta).Czekoladę pokroiłam na drobne kawałki i dałam do miseczki ,dodałam 2 łyżki śmietanki 30 % i rozpuściłam w mikrofali (ok 30 sek),można również w kąpieli wodnej,ale w mikrofali jest po prostu szybciej.
    Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciasto polałam je rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń