Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i budyniem

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2852

Dodano:

Odsłon: 558

Ciasto kruche, jogurtowe z masą budyniową. Ciasto ze śliwkami i kruszonką migdałową, bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO: -3 szklanki mąki
  • -4 jajka -1 szklanka cukru -1 masło-250 g.
  • -1 szklanka jogurtu greckiego -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ŚLIWKI:-garść bułki tartej - śliwki -cukier brązowy
  • MASA BUDYNIOWA: -1 l. mleka
  • -3 budynie waniliowe -5 łyżek cukru -3 jajka
  • KRUSZONKA MIGDAŁOWA:
  • -100 g. mąki -100 g. masła
  • -100 g. pokruszonych migdałów -5 łyżek brązowego cukru
  • ESY-FLORESY: 50 g. gorzkiej czekolady
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto- Zmiksować margarynę z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i miksować dodając też jogurt.Rozsmarować na blaszkę 30 x 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

    Ciasto posypać tartą bułką. Ułożyć połówki śliwek i posypać cukrem.

  2. masa-Na mleku ugotować budyń z cukrem. Lekko przestudzić, dodać rozkłócone jajka i wylać na śliwki.

    kruszonka-Wszystkie składniki rozkruszyć w palcach i rozsypać na cieście.

  3. Piec ok. 60 min. w 175 * C.

  4. Po przestygnięciu polać roztopioną czekoladą w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń