Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowo-kawowe

Ciasto jogurtowo-kawowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4901

Dodano:

Odsłon: 3924

Ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem cappuccino. Ciasto z biszkopcikami i kremem jogurtowym.Ciasto tortowe, bardzo pyszne o smaku kawy.

Składniki

  • BISZKOPT: -6 jajek
  • -1/2 szklanki mąki -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka oleju -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki kakao
  • KREM CAPPUCCINO:
  • -350 g. serka z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 %
  • -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -5 łyżek sypkiej kawy cappuccino czekoladowego
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • BISZKOPCIKI I NASĄCZENIE:
  • -2 op. biszkopcików podłużnych tj. ok.400 g.
  • -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -3/4 szklanki wody -cukier do posłodzenia kawy
  • KREM JOGURTOWY:
  • -800 g. jogurtu greckiego -330 ml.śmietanki 30 %
  • -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -6 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody -50 g. gorzkiej czekolady
  • DO POSYPANIA:
  • -wafelek czekoladowy XXL
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę, kakao , proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 175* ok.30 min.

  2. krem cappuccino-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,fixem, potem serkiem.Dodać kawę, zmiksować a na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować.Rozsmarować na biszkopcie.

  3. Zaparzyć kawę i posłodzić w/g siebie.
    Maczać biszkopciki w przestygniętej kawie i układać do blaszki na kremie.

  4. krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem ze śnieżką, potem jogurtem Dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Na koniec wmieszać startą czekoladę i zaraz rozsmarować na biszkopcikach.
    Na górę zetrzeć wafelka czekoladowego i ciasto schłodzić. Kroić najlepiej na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń