Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kakaowe z brzoskwinią

Ciasto kakaowe z brzoskwinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Ciasto kakaowe z brzoskwinią"

Składniki

  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 30 g kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka krupczatka do formy
  • 4-5 brzoskwiń Beza:
  • 4 białka
  • 150 g cukru kryształu
  • 50 g cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka i całe jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptę soli.

  2. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, powierzchnię wygładzamy. Z umytych brzoskwiń wyjmujemy pestki, miąższ kroimy na kawałki, które lekko wciskamy w ciasto. Na 30 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160oC.

  3. Z białek i cukru kryształu ubijamy pianę. Gdy jest półsztywna, wsypujemy cukier puder i ubijamy tak długo, aż piana będzie lśniąca i tak sztywna, że można ją kroić nożem.

  4. Podpieczone ciasto pokrywamy równomiernie pianą. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i dopiekamy jeszcze około 20 minut.

  5. Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 0,90 zł

  6. Wartość odżywcza 1 porcji: 235 kcal , Białko: 18,7 g, Tłuszcz: 17 g, Węglowodany: 94 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń