Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Kaloria

Przepis dnia 2017-12-29
Ciasto Kaloria

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 429

Dodano:

Odsłon: 18863

Chodź nazwa nie brzmi zbyt zachęcająco dla osób liczących kalorie, to okres świąteczny jest dobrą wymówką, bo nie ma, co tu liczyć kalorii... Ciasto jest naprawdę przepyszne! Na dole chrupiący ciasteczkowy spód, krówkowa masa z czekoladą i na wierzchu bita śmietana obsypana skarmelizowanymi płatkami owsianymi.

Składniki

  • Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 200 g kruchych maślanych ciasteczek
  • 100 g płatków owsianych
  • 50g wiórek kokosowych
  • Garść mielonych orzechów włoskich
  • 140 g masła
  • Składniki na masę czekoladową:
  • 50 ml mleka
  • 60 g masła
  • 300 g cukierków krówek mlecznych
  • 2 łyżeczki kakaa
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 200 g deserowej czekolady
  • Składniki na masę śmietankową:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • Składniki na karmelizowaną posypkę:
  • 20 g masła
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 50g wiórek kokosowych
  • Garść mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasteczkowy spód: Płatki owsiane i orzechy zmielić w malakserze. Do płatków dodać kruche ciasteczka i wiórki kokosowe. Stopione masło wlewamy do suchych składników. Całość przekładamy do blaszki o wymiarach 25x35cm. Masę mocno dociskamy do dna formy, Chłodzimy przez ok 1 godzinę.

  2. Masa czekoladowa: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy kakao, masło oraz krówki. Gdy krówki się rozpuszczą dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego połaczenia składników. Gdy masa przestygnie wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Wstawiamy na noc do lodówki.

  3. Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Na schłodzoną masę wykładamy śmietanę.

  4. Karmelizowana posypka: Masło roztopić na patelni, dodać płatki owsiane i wiórki kokosowe, cały czas mieszamy, aby całość się nie przypaliła. Posypujemy cukrem i dalej smażymy do skarmelizowania cukru. Odstawić do wystudzenia.

  5. Wierzch ciasta posypać posypką. Całość kolejny raz chłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 grudnia 2017 Jak takie przepisy się pojawiają, to łasuchy się zjawiają xD

Biorę dwa, jutro pogoda super, więc godzina na rowerze i po kaloriach ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 23 grudnia 2017 Jak patrzę na te cudne,zachęcające zdjęcia to myślę sobie,że jakoś te kalorie przeboleję ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń