Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 366

Dodano:

Odsłon: 11331

Kremowe ciasto z mocno czekoladowym spodem, bitą śmietaną i masą z dodatkiem alkoholu... Rozgrzewa! W sam raz na jesienną aurę, która panuje za oknem. Wystarczy gorąca herbata i kawałek tego ciacha, aby wieczór stał się lepszy ;)

Składniki

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 700 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • 3 żółtka
  • 300 g masła
  • pół szklanki likieru Advocat
  • 500 ml śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 2 śmietan fixy
  • szczypta kakao
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 200 ml zaparzonej kawy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. Gdy wszystko ładnie się połączy dodać żółtka. W następnej kolejności przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać (najlepiej łyżką drewnianą). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do tzw. suchego patyczka.

    Masa ajerkoniakowa:
    Połowę cukru i mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.

    Masa śmietanowa:
    Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając partiami cukier puder, a na samym końcu śmietan fixy.

    Na biszkopt wyłożyć połowę masy ajerkoniakowej, ułożyć okrągłe biszkopty moczone w kawie, wyłożyć resztę masy. Posypać kakao. Wyłożyć masę śmietanową, po czym również udekorować kakao (można tu także użyć płatków czekoladowych).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń