Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto karmelowe

Ciasto karmelowe

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1728

Dodano: 30.07.2012

Odsłon: 55152

Jest jest bardzo miękkie słodkie i pyszne...

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 4 łyzki cukru kryształu
  • 1,5 łyzki mąki tortowej
  • 1,5 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DODATKOWO:
  • duża paczka herbatników 400 g
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 żółtka
  • 15 dkg maki krupczatki
  • 10 dkg cukru kryształu
  • 1 kostka masła 200 g
  • 4 szkl mleka
  • Masa śmietankowa:
  • 1 op smietan-fix
  • 500 g śmietany kremówki (łaciata do ciast i deserów)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt;ubic białka , dodac cukier kryształ , żółtka ,obydwie maki wymieszane z proszkiem .Na dużą blaszkę piec 20 min 180 stopni

  2. Masa budyniowa:1 szkl mleka połaczyc z zółtkami , cukrem i mąką .Resztę mleka zagotowac z masłem .Do wrzącego mleka wlewac bardzo powoli krem z żółtek i cały czas mieszac aż masa zgęstnieje i powstanie gęsty krem.

  3. Na zimny biszkopt dajemy 2/3 ciepłej masy nastepnie warstwa herbatników ,masa karmelowa ,druga warstwa herbatników , masa budyniowa która pozostała,3 warstwa herbatników wstawiamy do lodówki

  4. Masa smietankowa - schłodzona smietanę kremówkę ubic z śmietan-fixem wsypac cukry , .Zelatynę rozpuścic w 2 łyżkach wody i dodac do ubitej śmietany.Gdy gotowe smietanę wyłorzyc na wierzch placka i na końcu posypac czekoladą startą na drobnej tarce i gotowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikola2005 20 sierpnia 2012 Ciasto rewelacja!! Ale biszkopt upiekłam wg. swojego i już od lat sprawdzonego przepisu :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nonka 07 sierpnia 2012 Upiekłam biszkopt,ale troszkę zrobił się naleśnik;)Może następnym razem się uda.Ciasto w smaku pychotka.Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 03 sierpnia 2012 nonka mąki tortowej ma byc półtorej łyzki tak jak jest w przepisie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nonka 02 sierpnia 2012 Tej mąki ma być 1,5 łyżki czy szklanki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asia91r 31 lipca 2012 wygląda świetnie :) pewnie tak samo smakuje. do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 30 lipca 2012 Już czuję smak tego ciasta,niedługo wykorzystam twój przepis .Dla mnie bomba ,nalezy się 6-stka ,ale skoro nie ma to daję najwyżej jak mogę.Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń