Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ,,Kawoszek''.

Ciasto ,,Kawoszek''.

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 808

Dodano:

Odsłon: 7604

Ciasto w każdej swej warstwie ma kawę cappuccino, samej kawy cappuccino pić nie lubię ( wolę czarną ), ale w cieście uwielbiam. Biszkopt, krem, pianka i dekoracja z biszkopcików to idealne połączenie. Ciasto jest troszkę pracochłonne, ale też łatwe w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Spróbujcie koniecznie, a ja zapewniam, że będziecie zachwyceni, tak jak ja. Zapraszam :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 ml mleka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 7 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
  • Pianka:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 5 łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
  • 5 łyżek gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • około 15 dag okrągłych biszkoptów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kawę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

  2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec wsypujemy kawę i dokładnie ucieramy. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie.

  3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty.

  4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku był biszkopt i podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.
    Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
    Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
    Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 kwietnia Jak dla mnie BOMBA, bo laik w tematach słodkości jestem :D
Skoro "Kawoszek", to chyba idealnie będzie pasować do cappuccino, bo kawa jakoś mnie usypia ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 30 kwietnia Kawoszek robi wrażenie. Gratuluję pomysłu i wykonania. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń