Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowny placek na szczególną okazję.
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 31
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 138
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 31
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 138
Składniki
Wykonanie biszkoptu: Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puch, dodać resztę składników i delikatnie wymieszać łyżka. Blaszkę o wymiarach 24x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, po upieczeniu placek ostudzić.
Wykonanie: Śmietanę kremówkę (500ml) ubić z dwoma łyżkami cukru pudru. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i ostudzić. Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z ubitą śmietaną, wlać żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie drugą śmietankę również ubić z dwoma łyżkami cukru pudru, dodać 8 łyżek kawy cappuccino, rozpuszczoną żelatynę, lekko wymieszać i wylać na ściętą pierwszą masę. Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce i posypać placek, po czym ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. SMACZNEGO!