Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2264 Ocena: 13984

Dodano:

Odsłon: 2820

Cudowny placek na szczególną okazję.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • Jajka 3 szt.
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Kakao 1 łyżka
  • Cukier 4 łyżki
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Składniki na masy:
  • Śmietanka kremówka 30% 2 szt. po 500 ml
  • Żelatyna 4 łyżki
  • Kawa cappuccino o smaku czekoladowym
  • Czekolada mleczna gorzka 1 szt.
  • Czekolada mleczna do dekoracji 1 szt.
> 6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:
    Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puch, dodać resztę składników i delikatnie wymieszać łyżka. Blaszkę o wymiarach 24x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, po upieczeniu placek ostudzić.

  2. Wykonanie:
    Śmietanę kremówkę (500ml) ubić z dwoma łyżkami cukru pudru. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i ostudzić. Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z ubitą śmietaną, wlać żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie drugą śmietankę również ubić z dwoma łyżkami cukru pudru, dodać 8 łyżek kawy cappuccino, rozpuszczoną żelatynę, lekko wymieszać i wylać na ściętą pierwszą masę. Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce i posypać placek, po czym ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń