Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kawowo-bezowe z kremem

Przepis dnia 2019-01-23
Ciasto kawowo-bezowe z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 5583

Dodano:

Odsłon: 6300

Zapraszam na rewelacyjne ciasto, które po prostu trzeba spróbować :)

Składniki

  • blaszka 25x25cm
  • Ciasto kakaowe -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 łyżki kakao-4 łyżki oleju -4 łyżki wody
  • KREM -750 ml mleka -1 cukier waniliowy
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -250g masła lub margaryny
  • PIANKA KAWOWA -500ml śmietanki 36% -0,5 szkl cukru pudru
  • -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -2 łyżki żelatyny -125 ml gorącej wody
  • DODATKOWO -około 100g białych bezików -kilka kostek czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO KAKAOWE

    Do jajek dodajemy cukier, ubijamy na jasną masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia-miksujemy.
    Dodajemy wodę, olej i kakao-miksujemy.
    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem, pieczemy około 15-20 minut w temp 180 stopni
    studzimy.

  2. KREM
    500ml mleka wlewamy do garnka-stawiamy na gazie.
    W 250ml mleka mieszamy budynie i cukier
    Wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia.
    Studzimy.

  3. Masło lub margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo budyń.

  4. Ciasto ponczujemy kawą, wykładamy na nie krem-dajemy do lodówki.

  5. MASA KAWOWA

    Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i kawę-miksujemy.

    Do miski dajemy 2 łyżki żelatyny, dodajemy 125ml gorącej wody-mieszamy i studzimy.
    Ostudzoną żelatynę dajemy do masy i mieszamy krótko na najwyższych obrotach.
    Szybko wykładamy ją na krem i wstawiamy do lodówki.

  6. Czekoladę rozpuszczamy, smarujemy nią spód każdego bezika i układamy je na stężałej masie kawowej.

  7. Resztą czekolady polewamy ciasto (robimy niteczki)
    Ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce.

  8. ciasto jest wspaniałe, rozpływa się w ustach

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=PSkXxO7jkTw

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń