Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kefirowe z jeżynami

Ciasto kefirowe z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 361

Dodano:

Odsłon: 385

Niezwykle aromatyczne, lekko winne, bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • 150 ml kefiru
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 600 ml mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml cukru trzcinowego
  • 1 op. cukru że skórką pomarańczową Dr.Oetker
  • 300 g mrożonych jeżyn
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. W jednym naczyniu wymieszaj razem kefir, jogurt naturalny, olej i jajka (tylko do połączenia składników).

    2. Do drugiego naczynia włóż wszystkie suche składniki.

    3. Wymieszaj suche składniki z mokrymi.

    4. Okrągłą formę do ciasta wysmaruj olejem, po czym przelej do niej ciasto.

    5. Na wierzch rozłóż jeżyny.

    6. Posyp 2 łyżkami cukru trzcinowego.

    7. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    8. Jeszcze ciepłe polej pomarańczowym lukrem lub gdy przestygnie posyp cukrem pudrem.

    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń