Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosek

Ciasto kokosek

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1070

Dodano:

Odsłon: 440

Ciasto kokosek

Składniki

  • 2 duże opakowania herbatników ok.700g
  • dżem lub konfitura z czarnej porzeczki
  • 2,5 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150g miękkiego masła
  • 300g wiórków kokosowych
  • 450-500g śmietanki 30% musi być schłodzona
  • 100g (jedna tabliczka) białej czekolady
  • ok.80g wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na początek przygotowujemy masę kokosową.
    Żółtka ucieramy razem z cukrem waniliowym na gładką masę.Dodajemy szklankę mleka,mąkę ziemniaczaną i pszenną.Dokładnie mieszamy aby nie było grudek.Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę z żółtek i gotujemy budyń.Gotowy budyń studzimy.Miękkie masło miksujemy na puszystą masę ok 4 min.i porcjami dodajemy ugotowany i zimny budyń.Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
    Masa śmietanowa
    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno.Na koniec dodajemy przestudzoną ale płynną czekoladę i mieszamy.

  2. Czas na złożenie naszego ciasta.
    Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.Moja blaszka ma wymiary 35x25cm.Na dnie układamy warstwę herbatników.
    Na herbatniki wykładamy pół masy kokosowej,wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
    Następnie warstwę herbatników smarujemy dżemem lub konfiturą porzeczkową.
    I na górę znowu warstwa herbatników.Na herbatniki wykładamy drugą warstwę kremu kokosowego ponownie wyrównujemy i znowu kładziemy herbatniki.Na ostatnią już warstwę herbatników nakładamy masę śmietanową.Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni i jak ostygną posypujemy wierzch ciasta.
    Gotowe ciasto wkładamy do lodówki,najlepiej na noc.
    Ciasto jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków.
    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń