Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 410

Dodano:

Odsłon: 1226

Jasny biszkopt z masą kokosową. Polecam:)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Krem kokosowy:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Łyżka po łyżce dodajemy zmieszane oba cukry. W garnuszku mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem. Dodajemy je do ubitej piany białkowej. Następnie dodajemy przesiane mąki, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki 21x32cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.

  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem oraz nasionkami z laski wanilii. Następnie dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką.

  3. Na blat biszkoptowy wykładamy mniej więcej 2/3 masy kokosowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem.

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Cały czas mieszając, podsmażamy aż wiórki kokosowe się zezłocą. Posypujemy nimi wierzch ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń