Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2905

Dodano:

Odsłon: 268

Ciasto biszkoptowe z kremem z galaretkami i budyniem. Ciasto z posypką kokosową i polewą czekoladową. Ciasto tortowe bardzo dobre.

Składniki

  • BISZKOPT: -6 jajek -200 g. cukru
  • -150 g. mąki tortowej -150 g. mąki ziemniaczanej
  • -6 łyżek wody -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • POSYPKA KOKOSOWA:
  • -250 g. kokosu -200 g. masła
  • -200 g.cukru -2 żółtka
  • KREM GALARETKOWY:
  • -1 litr wody -10 łyżek cukru -2 budynie
  • -1 masło-200 g. -2 galaretki truskawkowe
  • POLEWA:
  • -4 łyżki cukru -2 łyżki kakao -ok. 3 łyżek wody
  • -50 g. masła - 20 g. gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Do białek wlać wodę i ubić z cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąki z proszkiem . Wymieszać i rozdzielić na dwie blaszki(30x40) wyłożone papierem do pieczenia. Pierwszą włożyć do pieca i piec 25-30 min.175*.

  2. posypka- Do drugiej zrobić posypkę.
    Rozkruszyć w palcach i rozsypać na ciasto w drugiej blaszce.

  3. Upiec jak pierwsze, lecz troszkę dłużej.

  4. krem-Ugotować na wodzie z cukrem budynie. Odstawić i zaraz wsypać galaretki i wymieszać. Domieszać też,masło. Wystudzić do letniego i rozsmarować na pierwsze ciasto.

    Przykryć tym z kokosem.

  5. polewa-Składniki na polewę wymieszać i rozpuścić nad parą. Polać placek "za nitką". Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń