Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowe bez jajek

Ciasto kokosowe bez jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1328

Dodano:

Odsłon: 16057

Wyśmienity patent na nagły deficyt składników w domowej spiżarni i lodówce - ciasto bez jajek i bez tłuszczu! Jeśli bez czekolady, może byłoby nawet i dietetyczne:) Przepis podpatrzyłam u Joli na http://przepisyjoli.com.

Składniki

  • 100g wiórek kokosowych
  • 190g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 300ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata
  • 1 łyżka kakao
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm.

    Ciasto wyrasta całkiem ładnie, w konsystencji miękkie, choć dość zwarte, przyjemnie kokosowe w smaku.

  2. Mąkę przesiać przez sitko do miski - w ten sposób się ją napowietrza. Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać.

    Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się. Do tak przygotowanej blaszki wylać ¾ ciasta. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na jasną część, tworząc zygzaki.

  3. Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku - - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy.

  4. Wystudzone ciasto polać polewa czekoladową. Zwykle robię własną, na bazie sprawdzonego metoda prób i błędów przepisu na idealną polewę czekoladową (do znalezienia na SMAKERZE lub moim blogu http://grunttoprzepis.blogspot.com). Tym razem jednak lenistwo wzięło górę i wykorzystałam kupną z białej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń