Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Nie jest zbyt słodkie – nawet polewa jest z gorzkiej czekolady, co fajnie komponuje się z całością. Inspiracją przepisu jest Ewa Wachowicz.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 14
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13206
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 177
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 14
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13206
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 177
Składniki
Mleko zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aby wiórki się nie przypaliły. Gdy mleko odparuje i masa zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy. Stale mieszając wbijamy po jednym jajku, następnie obie mąki, proszek do pieczenia, a na samym końcu wystudzoną masę kokosową. 2/3 ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy pokrojonego w kostkę ananasa i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut (do suchego patyczka).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko - mieszamy. Polewą smarujemy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.