Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowo-wiśniowe

Ciasto kokosowo-wiśniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3929

Dodano:

Odsłon: 8103

Ciasto biszkoptowe z posypką kokosową. Ciasto przełożone masą wiśniową, jest pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT 1:
  • -6 jajek -3/4 szklanki cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. maki ziemniaczanej -6 łyżek wody -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT 2:
  • -6 jajek -3/4 szklanki cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. maki ziemniaczanej -6 łyżek wody -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • posypka kokosowa:
  • -200 g. kokosu -200 g. masła -200 g.cukru -2 żółtka
  • MASA WIŚNIOWA:
  • -1 litr soku wiśniowego z kompotu( uzupełnić wodą) -10 łyżek cukru
  • -1 budyń wiśniowy -1 kisiel wiśniowy -200 g. masła -2 galaretki wiśniowe
  • -1 słoik drylowanych wiśni
  • esy-floresy:- polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt 1- Do białek wlać wodę, dodać szczyptę soli i ubić z cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąki z proszkiem i kakao. Wymieszać i wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min.175*.

  2. Drugi biszkopt zrobić identycznie, lecz z posypką.
    Składniki na posypkę zmiksować, nie zagniatać.
    Posypkę rozsypać na drugim surowym biszkopcie.
    Piec ok.25 min. w 175*. Pod koniec można przykryć papierem, żeby kokos się nie przypalił.

  3. masa-Kompot z drylowanych wiśni, uzupełnić wodą do 1 l.Budyń z kisielem rozmieszać z 1 szklanką tego kompotu. Resztę zagotować z cukrem i ugotować budyń. Odstawić wsypać zaraz galaretki i wymieszać. Domieszać masło. Wystudzić do letniego i rozsmarować na pierwszy biszkopt.Rozsypać wiśnie

  4. Przykryć biszkoptem z kokosem i polać polewą w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń