Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto krówka bez pieczenia z galaretką kawową

Ciasto krówka bez pieczenia z galaretką kawową

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3648

Dodano:

Odsłon: 17943

Ciasto bez pieczenia z wyraźną nutą kawową, która świetnie ożywia jego smak. Pyszny i niezbyt słodki deser na pewno posmakuje wszystkim łasuchom. Latem dobrze sprawdzi się, jako dodatek do mrożonej kawy.

Składniki

  • (na formę o wymiarach 28 cm x 14 cm x 7 cm)
  • Masa krówkowa (kajmak) 400 g
  • Śmietana 30% 200 ml
  • Serek mascarpone 250 g
  • Żelatyna w proszku 2 łyżeczki
  • Herbatniki kakaowe 250 g
  • Galaretka z kawy:
  • Kawa naturalna mielona 2 łyżki
  • Cukier trzcinowy 3 łyżki
  • Galaretka wiśniowa 1 szt.
  • Polewa:
  • Czekolada deserowa 100 g
  • Śmietana 30% 70 ml
  • Miód naturalny 1 łyżeczka
  • Orzeszki (dowolne) 50 g (opcjonalnie)
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce serek mascarpone i masę krówkową. Miksować tylko do połączenia się składników, powoli dodając rozpuszczoną i zimną żelatynę.
    Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i gdy napęcznieje delikatnie podgrzać, aby się rozpuściła (nie gotować).

    Spód foremki wyłożyć herbatnikami i przykryć je połową kremu z masy krówkowej, na którym ułożyć warstwę herbatników.
    Herbatniki pokryć tężejącą galaretką kawową i wstawić na 10 minut do lodówki, aby nieco stężała.

    Na galaretkę wyłożyć drugą część masy i przykryć herbatnikami.

    Ciasto polać polewą wymieszaną z posiekanymi orzeszkami.
    Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto będzie dobrze się kroić.

  2. Galaretka z kawy:

    Zaparzyć 2 łyżki mielonej kawy naturalnej w 250 ml wrzącej wody i po około 3 minutach zlać zaparzony płyn, aby nie było w nim fusów od kawy. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, użyć kawy bezkofeinowej.

    W gorącej kawie rozpuścić galaretkę i na koniec rozmieszać w niej cukier. Odstawić do wystudzenia.

  3. Polewa:

    Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.
    Mieszać, aż polewa będzie jednolita i lśniąca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń