Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z pianką i malinami

Ciasto kruche z pianką i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3167

Dodano:

Odsłon: 2534

sezon malinowy w pełni, więc dziś zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z budyniową pianką i malinami.

Składniki

  • *przepis na blaszkę 22x35cm
  • CIASTO -3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -0,5 szklanki mąki krupczatki -250g masła
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 łyżek cukru pudru -7 żółtek -2 łyżki śmietany 12 lub 18%
  • PIANKA -7 białek -3/4 szkl cukru -1 cukier waniliowy
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej -150ml oleju
  • DODATKOWO -500g malin
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3 mniejszą część chowamy do lodówki, a większą wykładamy dno blaszki i podpiekamy na lekko złoty kolor w temp 180 stopni.
    Studzimy.

  2. W misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy wciąż miksując, cukier musi się rozpuścić.
    Następnie dodajemy budynie, mąkę ziemniaczaną oraz olej i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach do połączenia się składników.

  3. Powstałą masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i układamy na niej maliny, dziurką do góry.

  4. Na maliny trzemy resztę ciasta, lub urywamy kawałeczki palcami.
    Tak przygotowanie ciasto pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni.

  5. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem, przechowujemy w lodówce. Najlepiej kroić na drugi dzień :)

  6. I gotowe :)
    Ciasto jest pyszne, bardzo polecam
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 06 lipca Pyszne ciasto, też podobne często piekę z różnymi owocami.:)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń