Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1710

Dodano:

Odsłon: 5455

Jest to bardzo proste ciasto które cudownie smakuje.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200g masła
  • Jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 3,5 szklanki mleka
  • 700 g truskawek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej. Może być to mąka tortowa lub zwykła mąka typ. 500.Ważne, by mąka nie ważyła łącznie więcej niż 320 gramów. Do miski wsypujemy też szczyptę soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i cukier. Dodajemy nie więcej niż pół szklanki cukru. Ja daję zazwyczaj 1/3 szklanki o pojemności 250 ml.Do ciast dodajemy masło i jajko.Ciasto wyrabiamy dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego.
    Ciasto dzielimy nożem na dwie części w stosunku 3:5. Ten mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku. Z tej części ciasta będzie kruszonka, którą zetrzemy na ciasto przed samym pieczeniem. Większą część ciasta również zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na całą godzinę.
    Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.Cisto wkładamy do formy i wylepiamy dno. Na koniec ugniatamy palcami ciasto w miejscach złączeń. Ciasto możesz dodatkowo wyrównać wierzchem łyżki.Robimy widelcem dziurki.
    Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Wybieramy środkową półkę z opcją grzania góra/dół. Spód podpiekamy tak przez 10 minut. Po tym czasie możemy od razu wyjąć formę z piekarnika.
    Teraz przygotujemy budyń.Do rondelka wlewamy trzy szklanki mleka i wsypujemy cztery łyżki cukru.Stawiamy na gaz i pilnujemy zeby nam się nie przypaliło.
    Do szklanki wlewamy pozostałe mleko - około 125 ml i wsypujemy prawie cały sypki budyń.. Z trzeciego opakowania budyniu bez cukru odsypujemy do małej miseczki 2 płaskie łyżki. Ten proszek użyjemy potem do oprószenia truskawek. Mleko w szklance dokładnie mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do prawie wrzącego mleka w rondelku i szybko mieszamy. Budyń powinien być gęsty.
    Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki truskawek oprószamy sypkim budyniem, który został wcześniej odłożony do małej miseczki.
    Na podpieczony spód wykładamy kawałki truskawek wymieszane z proszkiem budyniowym. Spód może być jeszcze ciepły.

  2. Na truskawki wykładamy budyń. Budyń również może być jeszcze ciepły.. Budyń rozkładamy równomiernie na całej powierzchni.
    Wyjmujemy kawałek ciasta, które zostało wcześniej umieszczone w zamrażalniku i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami. Startym ciastem kruchym posypujemy budyń.
    Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na środkowej półce i pieczemy ciasto przez minimum 45 minut, ale nie dłużej niż 55 minut. Kruszonka powinna się ładnie zarumienić.
    Po upieczeniu można od razu wyjąć formę z piekarnika.
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń