Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche ze śliwkami.

Ciasto kruche ze śliwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1041 Ocena: 10484

Dodano:

Odsłon: 9674

Upieczone w kruchym cieście śliwki. Polecam.

Składniki

  • wydrylowane śliwki 12 szt. duże
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki (szklanka 250 ml)
  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka (250 ml)
  • margaryna Kasia 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • Masa do polania śliwek:
  • jajko 1 szt.
  • cukier 3 łyżki
  • budyń waniliowy 1 szt.
  • cynamon 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek środkiem śliwki do góry. Każdą śliwkę polewamy zmiksowanym jajkiem z cukrem, budyniem i cynamonem. Wierzch ciasta posypujemy kawałkami pozostałego ciasta.

  2. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 23 sierpnia Pyszne ciasto, wygląda jak placek drożdżowy z kruszonką.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 22 sierpnia Pyszne ciasto, ze śliwkami zawsze się u mnie sprawdza ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń