Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto krucho-drożdżowe na makowiec i mazurki

Ciasto krucho-drożdżowe na makowiec i mazurki

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 1401

Jest to przepis na ciasto krucho-drożdżowe. Sposób przygotowania polewy do mazurków podaję w przepisie Pomada czekoladowo-cytrynowa do mazurków.

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 125 g śmietany 18%
  • 5 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • Cukier waniliowy
  • szczypta soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta

    Rozkruszyć drożdże z łyżką cukru i śmietaną, wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać jaja, żółtka, pozostałą część cukru, szczyptę soli, a następnie dołączyć rozrobione drożdże ze śmietaną. Dalej siekać nożem. Po złączeniu wszystkich składników szybko zagnieść ciasto. Gdyby było za gęste dodać trochę śmietany. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. Włożyć do brytfanny wysmarowanej masłem (brytfanna o wymiarach 40 cm na 30 cm, albo 2 mniejsze).

    Odstawić ciasto na 15 min w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosło.

  2. Pieczenie

    Włożyć ciasto do piekarnika i piec w gorącym piecu w temperaturze 180°C około 20 min. (sprawdzać patyczkiem - musi być suchy po wyjęciu z ciasta)

    Jeśli chcesz użyć to ciasto do zrobienia mazurka, to po ostygnięciu wierzch ciasta posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych i posypać bakaliami.

    Wierzch mazurka pokryć pomadą i ubrać skórką pomarańczową.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń