Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5827

Dodano: 03.10.2014

Odsłon: 11268

Poza jabłkami są również orzechy i miód. Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne do zrobienia i jest bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto kruche: 30dkg. mąki, 20dkg. masła, 10dkg. cukru pudru
  • żółtko, łyżka śmietany
  • Ciasto drożdżowe: 50dkg. mąki, 30g drożdzy, 1/4l mleka, 2 jajka
  • 10dkg. cukru, 50g masła, szczypta soli,
  • 1 kg. jabłek, 2 łyzki płynnego miodu, 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • sok z cytryny, płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść, wyłożyć na blachę 23x35 z papierem do pieczenia i zrumienić w piekarniku nagrzanym do 200st.C.

  2. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, mąki i ciepłym mlekiem.Odstawić do wyrośnięcia.
    Jajka ubić z cukrem.
    Do przesianej mąki dodać zmiksowane jajka, rozczyn drożdżowy, szczyptę soli, wymieszać, a na koniec wlać roztopione masło.Ciasto dokładnie wyrobić /można użyć miksera z hakami i wyrabiać na najwolniejszych obrotach/. Ciasto powinno być jednolite i odchodzić od ręki.Odstawić do wyrośnięcia.

  3. w tym czasie obrać i zetrzeć na grubych oczkach jabłka, skropić sokiem z cytryny, odcisnąć, dodać miód , połamane orzechy włoskie i dokładnie wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozciągnąć na stolnicy na prostokąt dość cienko /ok.0,5cm/ i rozłożyć na nim jabłka.

  4. Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku i pokroić na p grube plastry , tak aby było ich min.12 sztuk.

  5. Plastry rolady ułożyć na kruchym cieście , posypać gęsto płatkami migdałowymi i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180st.C i piec ok. 40-45 minut Po upieczeniu zostawić na ok.1/2 godziny w otwartym piekarniku, a potem wyjąć.
    Jeśli zostaną pokrojone plastry ciasta drożdżowego, można je upiec osobno jako bułeczki.

  7. Życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń