Do góry

Desery Przepis na:

ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami...

ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami...

Autor:

Przepisów i artykułów: 449 Ocena: 14412

Dodano:

Odsłon: 729

ciasto ze śliwkami. Piekłam na dużej blaszce 25x36cm. Można upiec na mniejszej wtedy bedzie wyższe

Składniki

  • Ciasto: 450 g mąki
  • 4 żółtka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 1/2 kostki zimnego masła, pokrojonego w drobne kawałki
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • Masa śmietanowa: 200 ml śmietany kremówki
  • 40g cukru
  • 2 jajka
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ok.1,5 kg śliwek
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto; jeżeli jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody więcej. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Składniki masy śmietankowej dokładnie ze sobą łączymy.

  3. Śliwki przekrawamy na pół i kroimy w paski, rozkładając je na cieście. Następnie delikatnie wylewamy na ciasto masę śmietankową.

  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 40-45 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń