Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruszonkowe z owocami

Ciasto kruszonkowe z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 371

Dodano:

Odsłon: 188

Ekspresowy deser dla zabieganych i tych, którzy lubią kwaskowe słodycze. Mocno owocowa tarta z chrupiącą kruszonką z pewnością posmakuje gościom i domownikom.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • jedno żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżka zimnej wody
  • opakowanie mrożonych owoców
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mrożone owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i delikatnie podgrzewamy. Nie chcemy ich całkowicie rozgotować, ale lekko podgrzać do momentu, aż puszczą sok i cukier się rozpuści. W zależności od kwasowości owoców, cukru dodajemy więcej lub mniej. Kiedy w garnku pojawi się sok z owoców, to wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na bok.

  2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło, cukier puder, sól i ucieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtko, wodę i ponownie ucieramy.

    Foremkę na tartę lub tortownicę smarujemy cienko masłem. Na dno wysypujemy równą warstwą około pół kruszonki. Na to wykładamy owoce i ponownie posypujemy kruszonką.
    Wstawiamy na 30-40 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń