Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto, któremu nie da się oprzeć!

Ciasto, któremu nie da się oprzeć!

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 4770

Dodano:

Odsłon: 45127

Jeśli masz słabą wolę i jesteś na diecie, uciekaj stąd czym prędzej! Jeśli uwielbiasz ciasta i desery to perfekcyjnie trafiłeś! Nic lepszego Cię już nie spotka ;)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki są wymienione w kolejności takiej, aby łatwo było podzielić przygotowanie ciasta na fazy :)
    Zaczynamy od przygotowania biszkoptu:
    Mąkę musimy przesiać. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, w trakcie będziemy dodawać cukier. Kiedy białka już się ubiją dodajemy mąkę ziemniaczaną powoli ucierając (miksując) ciasto. Kolejne idę żółtka, kakao, proszek do pieczenia i soda. Na sam koniec idzie mąka, którą powoli dodajemy ciągle miksując ciasto. Gotową masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180C przez 40 minut (czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika i wielkości blaszki). Na wszelki wypadek sprawdźcie patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

  2. Krem.
    Mleko musimy zagotować z cukrem i gorzką czekoladą. Od czasu do czasu musimy zamieszać gotującą się miksturę ;) Budynie należy rozpuścić w odrobinie mleka. Dodajemy kiedy mleko z cukrem i czekoladą się zagotują. Po dodaniu budyniów wszystko bardzo intensywnie mieszamy (łatwo przypalić masę) i czekamy aż solidnie zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkrajamy kostkę masła (musi być chłodne, ale tak żeby było plastyczne). Zaczynamy miksować i po dodajemy po trochę wystudzonej masy budyniowej. Kiedy połączymy wszystko w całość, warto gotowy krem przełożyć na chwilę do lodówki.

  3. Bita śmietana:

    Śmietanę ubijamy z cukrem. Kiedy jest już ubita polecam dodać żelatynę (należy ją rozpuścić w proporcjach 2 części wody do 1 części żelatyny). łyżeczka rozpuszczonej żelatyny w zupełności wystarczy. Nie może ona być zbyt ciepła inaczej zepsuje naszą bitą śmietanę.

  4. Formowanie ciasta:

    Biszkopt przekroić na pół. Dolną część posmarować dżemem (polecam używać kwaskowate dżemów, ładnie złamią słodycz kremów i bananów). Na dżemie układamy pokrojone banany w ćwiartki banany. Następnie nakładamy krem czekoladowy. Przykrywamy wszystko drugą częścią biszkoptu. Jeśli używamy tortownicy to postarajmy się aby góra biszkoptu była płaska (warto go ładnie przyciąć). Na górę nakładamy bitą śmietanę. Polecam góre przystroić startą czekoladą. Ciasto proszę włożyć na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.

    Życzę smacznego i zachęcam do zobaczenia filmu, gdzie pokazuję jak przygotować ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń