Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Kubuś.

Ciasto Kubuś.

Autor: SlodkoSlodka83

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 502

Dodano: 11.06.2018

Odsłon: 3410

Ciacho z warstwą budyniową z soku Kubuś idealnie łączy się z delicjami i lekką pianką .

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3\4 szkl cukru
  • szczypta soli
  • Masa Kubusiowa:
  • duża butelka soku Kubuś 1 l
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Masa śmietanowa:
  • 2 śmietany 30 %(lub 2 śnieżki na mleko)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2,5 szkl.wrzątku
  • Dodatkowo:
  • duża paczka Delicji
  • czekolada do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym zółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia 25 x 36 cm ,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Po wystygnięciu wkładamy do blaszki papier do pieczenia i wkładamy biszkopt.

    Odlewamy jedną szklankę soku Kubuś,resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy,gdy sok zaczyna się gotować wlewamy pozostałą szklanką soku rozmieszaną z budyniami(proszkiem)i postępujemy tak jak z budyniem,mieszamy do zgęstnienia.Wyłączamy palnik i wsypujemy suchą galaretkę,szybko mieszamy,odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wykładamy na wystudzony biszkopt,wyrównujemy masę i układamy raz,przy raz ciastka Delicje.

  2. Rozpuszczamy 2 galaretki w 2,5 szkl.wrzątku i pozostawiamy do przestygnięcia.
    Śmietanę kremówkę wkładamy na pół godz.do zamrażalnika,po czym ubijamy na sztywno,następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę,miksujemy krótko i wylewamy na ciasto.

  3. Wkładamy do lodówki,gdy ciasto ściągnie ścieramy na tarce ulubioną czekoladę na wierzch.
    Ciasto to również robiłam z warstwą śmietanową ze śnieżek,na wierzchu z herbatnikami i czekoladą rozpuszczoną,oraz w kilku kolorach Kubusia,za każdym razem jest smaczne i szybko się robi,szczególnie dzieci je uwielbiają.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń