Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Kukułka.

Ciasto Kukułka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 2466

Dodano:

Odsłon: 5585

Bardzo smaczne i efektowne ciacho z %,tylko dla dorosłych.

Składniki

  • Biszkopt Ciemny:
  • 6 jaj
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 3\4 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Biszkopt Jasny:
  • 4 jajka
  • 1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3\4 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Poncz:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3-4 kieliszki wódki
  • Masa Śmietanowa:
  • 1 litr śmietany 30 %
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopty,ciemny białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo dosypujemy cukier,ubijamy do rozpuszczenia cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,następnie wlewamy ocet,olej,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy ok.30 min.w temp.180 C.Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia,następnie przekroić na pół.
    Biszkopt jasny wykonać tak samo jak biszkopt ciemny, po upieczeniu wystudzić i pokroić na małe kwadraciki o boku 1,5-2 cm.
    Kawę zaparzyć w szklance wody , przelać do garnka , dodać połamane czekolady i cukier , podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad , wystudzić . Do wystudzonego ponczu dodać wódkę , wymieszać.

  2. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.1/2 litra śmietany ubić razem z 2 łyżkami cukru pudru, dodać wystudzoną żelatynę, wyłożyć na pierwszą część ciemnego biszkoptu, na śmietanę poukładać ciasno pokrojone kwadraciki biszkoptu jasnego.


  3. Polać dokładnie wystudzonym ponczem.
    Tak samo zrobić z drugą połową śmietany i wyłożyć na na ponczowany biszkopt. Przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować wedle uznania.
    Ciasto najlepsze jest jak smaki się przegryzą,czyli musi postać przez noc w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń