Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Kukułka - najlepszy przepis

Ciasto Kukułka - najlepszy przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3030

Dodano:

Odsłon: 133300

Z ciastem niby jest trochę roboty, ale nie jest ono trudne do zrobienia. Cala sztuka sprowadza się do upieczenia biszkoptów, ubicia śmietanki oraz rozpuszczenia czekolady. Tyle. Nie trzeba się bawić w rozkładanie herbatników, robienie wzorków czy pilnowanie galaretki. Dodatkowo blaszka będzie z pewnością wystarczająca dla jednej rodziny do popołudniowej kawy. Fakt, że ciasto jest obficie nasączone alkoholem i czekoladą potęguje uczucie sytości, poza tym jest to klasycznie wysokie, przekładane ciasto. Dla fanów "kukułek" na pewno strzał w dziesiątkę!

Składniki

  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa czekoladowa (do nasączenia jasnego biszkoptu):
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można dodać więcej)
  • 1/2 szklanki wrzącej wody (w przepisie było 3/4)
  • /2 szklanki cukru (w przepisie było 3/4)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki wódki
  • Krem śmietankowy:
  • 800 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny + woda do namoczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • czekolada do dekoracji (około 50 g)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszysta masę. Stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę, kakao oraz proszek przesiewamy i powoli, dokładnie mieszając łyżka dodajemy do jajek. Ciasto pieczemy w blaszce wyłożonej papierem (wymiary mniej więcej kartki a4) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Wystudzone przekrawamy na pół.

  2. W ten sam sposób i w tej samej blaszce pieczemy biszkopt jasny, jednak będzie on gotowy nieco szybciej.

  3. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy cukier. W misce w "kąpieli wodnej" rozpuszczamy czekoladę i powoli, dokładnie mieszając wlewamy do niej kawę, studzimy (nie wkładamy jednak do lodówki!). Do przestudzonej masy dodajemy wódkę.

  4. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru. Żelatynę odstawiamy do namoczenia i rozpuszczamy, a następnie powoli dodajemy do śmietanki.

  5. kukulka2.jpg

    Przekładnie (od dołu):

    Biszkopt ciemny
    Połowa ubitej śmietanki (należy ją nakładać zaraz po ubiciu i dodaniu żelatyny, gdy zacznie tężeć, będzie ją trudniej rozsmarować)
    Biszkopt jasny (układamy go "skórką" do dołu, do śmietanki a następnie biszkopt nasączamy rozpuszczoną czekoladą z wódką. Wydawać się jej może bardzo dużo, jednak po schłodzeniu w lodówce czekolada zgęstnieje, ewentualnym nadmiarem można też nasączyć drugi biszkopt ciemny)
    Biszkopt ciemny - druga część
    Reszta śmietanki
    Czekolada - posiekana lub starta na tarce

    Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, kiedy stężeje śmietanka oraz zgęstnieje nasączenie, wtedy ciasto będzie się bardzo dobrze kroić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joasiata22 22 lutego Robiłam to ciasto wiele razy! Jest przepyszne, polecam wszystkim

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krystyna1960 09 czerwca 2015 robiłam kukułkę z innego przepisu,ale ja do biszkoptu ciemnego dodaję jeszcze budyń czekoladowy,a tym samym zmniejszam dodatek mąki,radzę spróbować,dojasnego biszzkoptu także dodaję budyń ,tylko waniliowy Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sebas40 08 czerwca 2015 wygląda apetycznie w sam raz mam imieniny i będe go robiła Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń